امروز شنبه - 01 دی 1403
برچسب های این مطلب
پربازدید ترین مطالب
-
کاهش مالیات علی الحساب ۴ درصدی به ۲ درصد
18 تیر 1401 -
سه پیشنهاد خاندوزی برای فعالان اقتصادی
5 مرداد 1401 -
یارانه تیرماه معترضان واریز شد
30 تیر 1401
آخرین مطالب
-
مطالبه مالیات علی الحساب سال ۱۴۰۳ در سراسر کشور
23 آبان 1403 -
تفاوت سه برابری حقوق، میان کارمندان دولت !
23 آبان 1403
دسته بندی ها
مطلب شماره 16
حسابداری چیست ؟
در این مقاله جامع قصد داریم درباره حسابدرای و ویژگی ها و ابعاد مختلف این رشته در ایران بحث کنیم. اگر نمیدانید حسابداری چیست و برای پیدا کردن بهترین رشته برای تحصیل تان سر در گم هستید حتما این مقاله را تا انتها بخوانید تا با ویژگی ها و بازار کار و صفر تا صد حسابداری بیشتر آشنا شوید.
تعریف حسابداری چیست ؟
حسابداری علم ثبت و بررسی معاملات مالی یک شکرت، سازمان یا یک تجارت است و به طور کلی شامل جمع بندی، تجزیه و تحلیل گزارشات و تحویل آنها به مدیران سازمان هاست.
صورت های مالی به طور کوتاه خلاصه ای از معاملات مالی در یک دوره است که عملکرد، موقعیت مالی ، جریان های نقدی و . . . شامل این صورت های مالی تهیه شده می باشد.
افرادی که به رشته حسابداری علاقه دارند اما پیش زمینه ی خاصی ندارند و یا افرادی که در رشته ی حسابداری در دانشگاه ها در حال تحصیل هستند یا فارغ التحصیل شدند و آموزش های صورت گرفته را کافی نمی دانند در مراکز آموزش حسابداری صفر تا صد حسابداری به آنها آموزش داده می شود.
و اما فرمول حسابداری چیست ؟
دارایی = بدهی+سرمایه
این فرمول عبارت است از قاعده، دستور و مجموعه ای از قوانین به اثبات رسیده که با توجه به قوانین علمی به اثبات رسیده اند و با قرار دادن داده های مورد نظر می توان به جواب کاربردی و قابل قبول به اطلاعات مالی کسب و کار ها دست یافت .
تاریخچه حسابداری
خوارزمی، دانشمند معروف روش های نگرش، شمارش دهی اعداد و مفهوم صفر را توضیح داد. بعد ها در سال 1494 هجری قمری لوکاپا چولی در اروپا پایه های حسابداری را بنا کرد.
در آخر قرون وسطی به دلیل رشد اقتصادی، سیستم های حسابداری شروع به پیشرفت کردند و جایگزین روش های قدیمی تر شدند.
برای اولین بار لوکاپاچولی حسابداری دو طرفه را توضیح و دفاتر حسابداری را بوجود آورد. لوکاپاچولی رساله ای نوشته و فصلی از آن را به سیستم حسابداری اختصاص داد.
خوب است بدانید که 5 قرن قبل تر از لوکاپاچولی یعنی در قرن دهم میلادی رساله ای به اسم ضروریات علم حسابداری توسط که محمدبن محمد ابوالوفای بوزجانی برای کاسبان و کاتبان نوشته شد و متأسفانه درباره ی این کتاب پزوهشی انجام نشد.
تفکیک اموال حاکم از حساب های دولتی و جداکردن اموال تاران از حساب های تجارتخانه پیشرفتی بود که در طی دو قرن بعدی و توسط ریاضی دان هلندی، سیمون استوین انجام شد. این پیشرفت باعث ایجاد حساب سرمایه در حسابداری شد.
از گذشته تاکنون به دلیل افزایش شاخه های حسابداری، روش و شیوه های جدیدی تری بوجود آمده که تمامی آنها همچنان بر پایه ی سیستم دوطرفه یا دوبل گذشته است.
رشته حسابداری چیست
یکی از پر تکرار ترین سوالاتی که داشن آموزان زمان انتخاب رشته میپرسند این است که رشته حسابداری چیست ؟ چرا باید این رشته را انتخاب کنم؟ یک حسابدار چه وظایفی بایاد به عهده داشته باشه ؟ در نهایت حقوق یک حسابدار در ایران و خارج از کشور چقدر است؟
در پاسخ به سوال رشته حسابداری چیست باید گفت که حسابداری یکی از رشته های پرطرفدار در ایران و جهان است که در دنیای امروز نیاز هر سازمان و کسب و کاری است. رشته حسابداری برای مدیریت و نظم بخشیدن به اطلاعات جمع آوری شده، تهیه گزارش های مالی، آنالیز و تجزیه و تحلیل گزازش ها، ارزیابی دارایی ها و بدهی ها و به طور کلی برای رسیدگی به جریان های مالی و نقدی پایه ریزی شده است.
ورود به رشته حسابداری از تمام رشته های آموزش عالی ریاضی، تجربی و انسانی امکان پذیر است و کسانی هم کهاز هنرستان رشته حسابداری را انتخاب کنند میتوانند مستقیما وارد رشته حسابداری دانشگاه شوند. اگر نمیدانید برای ورود به این رشته پر طرفدار حداق چه معدلی باید داشته باشید تا در دانشگاه های دولتی و یا آزاد پذیرفته شوید و اینکه در چه درس هایی باید نمره بالاتری داشته باشید تا راحت تر پذیرش بگیرید میتوانید مقاله برای رشته حسابداری چه درس هایی باید قوی باشد را مطالعه کنید.
دروس رشته حسابداری در دانشگاه
به طور کلی دروسی که یک حسابدار باید در دانشگاه پاس کند تا بتواند فارغ التحصیل شود به دو دسته دروس پایه و دروس تخصصی تقسیم میشوند. البته در این میان دروس معارف هم هستند که برای همه رشته های دانشگاهی یکسان و مشترک میباشند.
- دروس پایه
دروسی مانند ریاضیات پایه، ریاضیات کاربردی، آمار،مبانی کاربرد کامپیوتر، پژوهش و عملیات، مدیریت تولید، حقوق بازرگانی، پول و ارز بانکداری،روانشناسی عمومی، جامعه شناسی، اصول علم اقتصاد، مبانی سازمان مدیریت، توسعه اقتصادی، مالیه عمومی، روش تحقیق.
- دروس تخصصی
دروسی مانند مدیریت مالی، مباحث جاری حسابداری، متون حسابداری،اصول حسابداری، حسابداری میانه، حسابداری پیشرفته،حسابرسی، حسابداری مالیاتی،حسابداری صنعتی.
مهارت لازم برای حسابداری
در ادامه می توانید مواردی از مهارت های لازم برای حسابداری را مشاهده کنید. توجه داشته باشید که کسب این مهارت ها پیشرفت هایی هایی را برای شما در زمینه کاری و استخدام رقم می زند.
- قدرت تجزیه و تحلیل برای بررسی و صدور اسناد
- آشنایی و کار با نرم افزار های حسابداری
- محسابه ی بیمه، حقوق، دستمز و مالیات کارکنان
- جمع آوری و تحویل گزارش های دوره ای خرید و فروش
- ثبت دفاتر قانونی
- محاسبه ی مالیات ها تکلیفی مانند اجاره، حق الزحمه، حقوق و . . .
- محسابه ی هزینه های تمام شده محصولات و خدمات ارائه شده
- آشنایی وکار با کامپیوتر و اینترنت
- جمع آوری گزارشات مدیریتی
- فن بیان بالا
حسابداری به انگلیسی
Accountant یا حسابداری، یکی از علوم مورد نیاز در هر کسب و کاری است که به آن زبان تجارت نیز گفته می شود.
حسابدار اطلاعات لازم در زمینه ی گزارشات مالی را تهیه و آنها را مورد بررسی قرار می دهد و نتایج به دست آمده را در اختیار مدیران اقتصادی قرار می دهد.
فرایند حسابداری چیست ؟
فرایند های حسابداری در دو دروه زمانی؛ در طول و در پایان دوره مالی انجام می شود. برای مثال جمع آوری اطلاعات مالی، تجزیه و تحلیل معاملات، ثبت معاملات و . . . در طول دوره مالی انجام می شوند.
به طور کلی فرایند های حسابداری ابتدا با جمع آوری تمامی اطلاعات مالی شرکت، سازمان و . . . صورت میگرد سپس به ترتیب مراحل بررسی های لازم بر روی معاملات و عمالیات های مالی، ثبت معمالات و عملیات های مالی، انتقال اطلاعات از دفاتر کل، تهیه تراز آزمایشی، ویرایش و اصلاح حساب های منتقل شده به دفتر کل، تهیه اطلاعاتی از سود، زیان و تغییرات سرمایه، بستن حساب های موقت، تهیه تراز آزمایشی و ترازنامه و به دنبال آن بستن حساب های موقت انجام می شود.
انواع حسابداری
حسابداری فروشگاهی، حسابداری دولتی، حسابداری مالیاتی، حسابداری مدیریت، حسابداری مدیریت، حسابداری مالی، حسابداری بازرگانی، حسابداری منابع انسانی و . . .. از انواع حسابداری ها هستند که بسته به نیاز شرکت ها، سازمان ها ، موسسات و . . .
مورد استفاده قرار می گیرند.
در این قسمت انواع متفاوت حسابداری را برای شما توضیح داده ایم تا بیشتر با گرایش های حسابداری در ایران آشنا شوید.
حسابداری فروشگاهی
از ضروریات فعالیت های یک فروشگاه یادداشت خرید و فروش ها، مقدار سود و زیان، زمان گرفتن یا پردخت چک ها، موجودی یک کالا در انبار و . . . است. به طور کلی انجام این عملیات ها و ثبت آنها حسابداری فروشگاهی گفته می شود.
در صورتی که حسابرسی ها در زمینه ای نام برده شده انجام نشود امکان مواجهه با ضررهای مالی و ورشکستگی را برای افراد زیاد می کنند.
حسابداری دولتی
در Governmental Accounting یا حسابداری دولتی فرآیند های ثبت، تجزیه و تحلیل، طبقه بندی و تفسیر اطلاعات مالی دولتی در ابعاد بزرگتر و گسترده تر صورت می گیرد.
حسابرسی بدهی ها و دارایی ها، نگهداری از حساب های یک سازمان، نقل وانتقالات و . . . عملیات های اقتصادی هستند که در حسابداری دولتی انجام می شود.
سوابق مالی در حسابداری دولتی نگهداری و به از این معمالات مالی به عنوان شواهد استفاده می شود.
حسابداری دولتی خود به زیرمجموعه هایی تقسیم می شود تا عملیات های مالی و ثبت آنها راحت تر انجام شود. این زیرمجموعه ها عبارتند از:
- حسابداری نقدی
- حسابداری تعهدی
- حسابداری نیمه تعهدی
- حسابداری تعهدی تعدیل شده
- حسابداری نقدی تعدیل شده
حسابداری مالیاتی
حسابداری مالیاتی یا Tax Accounting یکی از انواع حسابداری است که تمرکزش بر روی مالیات است به جای صورت های مالی عمومی یک حسابدار مالیاتی اموری مانند حقوق، حق الزحمه و دستمزد کارکنان و دیگر حساب های مالیاتی را رسیدگی می کند.
افراد و کسب و کار ها باید قوانین مشخصی که در حسابداری مالیاتی وضع شده پیروی و آنها را رعایت کنند.
حسابداری مدیریت
می توان گفت که حسابداری مدیریت پلی بین رشته ی حسابداری و مدیریت است به همین دلیل مسئولیت ها و وظایفی که انجام می شود در این دو رشته شبیه است.
استفاده از مهارت ها و دانش های به روز و حرفه ای برای جمع آروی اطلاعات مالی و حسابداری در حسابداری مدیریت بسیار اهمیت دارد.
حسابداری مدیریت باجمع آوری گزارشات، برنامه ریزی و کنترل مناسب معاملات به شرکت ها برای رسیدن به اهداف خود و گرفتن تصمیمات کمک می کنند.
حسابداری مالی
تهیه صورت های مالی هدف حسابداری مالی است. در حسابداری مالی به ثبت، جمع آوری و خلاصه نویسی گزارشات مالی وسیع یک کسب و کار پرداخته می شود تا وضعیت معینی از اطلاعات مالی به دست آید.
حسابداری بازرگانی
معلوم شدن گردش مالی و حساب های کسب و کار ها، کنترل حساب های مالی و ارائه و بررسی گزارشات مالی و . . . عملیات هایی هستند که در حسابداری بازرگانی انجام می شود.
ثبت و بایگانی اسناد، انجام امور بیمه، مالیاتی و بانکی، قوانین گمرک و تجارت کشور ایران با دیگر کشور ها، قوانین بورس و اوراق بهادار از دیگر وظایفی است که یک حسابدار بازرگانی باید بر آنها تسلط داشته باشد.
حسابداری منابع انسانی
Human resource accounting یا حسابداری منابع انسانی عملیات های شناسایی و گزارش هایی که به طور حسابرسی متعارف سازمان ها درنظرگرفته نشده و نمی شوند مانند سرمایه گذاری در زمینه منابع انسانی را انجام می دهند.
منابع انسانی ارزشمند ترین نیرو های هر کسب وکاری هستند و شرکت ها برای پیشرفت و توسعه این نیرو های انسانی به طور مرتب در تلاش هستند.
ارزیابی و بررسی منابع انسانی در فرایند های استخدام، انتخاب آموزش و پیشرفت دارایی های انسانی برای هر شرکت یا سازمانی بسیار موثر است.
حسابدار کیست
حالا که متوجه شدید رشته حسابداری چیست و چه گرایش هایی دارد وقت آن رسیده که با ویژگی های حسابدار بیشتر آشنا شوید و با در نظر گرفتن ویژگی های شخصیتی خود بسنجید که آیا این کار به درد شما میخورد یا نه .
به عنوان یک حسابدار ، شما نقش مهمی در دنیای کسب و کار و تجارت بازی خواهید کرد. کار اصلی حسابدار تهیه و بررسی سوابق مالی است.
یک حسابدار مسئول مالی مشتریان ، مدیران شرکت ، سرمایه گذاران ، طلبکاران و… می باشد. حسابداران باید وظایف خود را بر اساس اصول ، استانداردها و قوانین قابل اجرا انجام دهند.
کارحسابدار به طور کلی شامل ثبت اطلاعات مالی ، تهیه گزارش و ارائه آن می باشد.
امروزه تمام مدیران شرکت های مختلف نیازمند حسابدار در سازمان خود می باشند. حتی یک شرکت تازه تاسیس باید فردی را برای انجام کارهای حسابداری استخدام نماید.
در مقاله شغل حسابداری صفر تا صد این رشته و توانایی ها و وظایف حسابدار را به طور کامل توضیح داده ایم و بازار کار این رشته را در ایران و خارج از کشور با هم مقایسه کرده ایم.
وظایف حسابدار
یک حسابدار تایید معاملات مالی را به عهده دارد و باید صحت آنها را تایید کند همچنین مطمئن شود که تمامی معاملات قانونی انجام شوند.
معمولاً حسابداران به طور قراردادی برای عملیات واظهارات مالی یک شرکت یا سازمان کار می کنند.
ویژگی حسابداران
5 ویژگی که به حسابداران بسیار کمک می کنید:
- متمرکز بودن در یک شاخه از انواع حسابداری
خوب است که حسابداران از انواع مختلف حسابداری مانند حسابداری بازرگانی، منابع انسانی،مالیاتی،مدیریت و . . . هر چند کم اما آگاهی داشته باشند و یک حوزه را به عنوان محور اصلی انتخاب کنند و در آن پیشرفت کنند.
- کسب مهارت و تخصص فنی، مدیریتی، سخنوری و نوشتن
- آشنایی با اصول و استانداردهای حسابداری، اخذ گواهی نامه های حرفه ای مربوط به رشته، به روز کردن اطلاعات و داشتن مطالعات مستمر از مثال های تخصص فنی می باشد.
- حسابدار باید در زمینه مدیریت مطالعاتی داشته باشد و از تکنیک ها و اصول مدیریت و کسب کار آگاه و بهدرستی از آنها استفاده کند.
- یک حسابدار باید فن بیان بالایی در حرف زدن و نوشتن داشته باشد و به هنگام نوشتن به طور دقیق قوانین را رعایت کند.
- تاثیر گذاری ویژگی های ظاهری و شخصی حسابداران بر کار
داشتن ظاهری آراسته و تمیز، داشتن اعتماد به نفس، فن بیان خوب، خلاقیت و . . . از ویژگی هایی هستند که هم در زندگی شخصی وهم زندگی کاری به افراد کمک می کنند.
- مدیریت درست زمان و پول
حسابداران بهتر از بقیه افراد در زمینه مدیریت مالی زندگی خود و همچنین مدیریت زمان برای کار و مسائل شخصی می توانند برنامه ریزی داشته باشند.
- رعایت آداب معاشرت
- یک حسابدار باید وقت شناس باشد.
- بداند وقتی وارد جمعی می شود باید خود را معرفی کند.
- بر اساس شواهد و حقایق و با توجه به جزئیات صحبت کند.
- توانایی مدیریت جلسات و در زمان مناسب خاتمه دادن به آنها را داشته باشد.
- متواضع باشد و بابت خدماتی که دریافت می کند سپاس گذاری کردن را فراموش نکند.
سیستم حسابداری چیست
یکی دیگر از سوالاتی که در حوزه رشته حسابداری چیست مطرح میشود این است که سیستم حسابداری چیست و چه ویژگی هایی دارد ؟
فرم ها (، سوابق، دستورالعمل ها و انجام مجموعه عملیات های مختلف برای جمع اوری و ثبت اطلاعات و . . . اجزای اصلی در سیستم حسابداری هستند.
به طور کلی سیستم حسابداری برای رفع نیاز های اطلاعاتی مالی یک کسب و کار ایجاد شده و تمامی ارتباطات یک سازمان را در بر دارد.
شناخت مواردی مانند نوع صنعت، حجم و تنوع اطلاعات، قوانین و مقررات، استاندارد های حرفه ای، ساختار سازمان و خواسته های مدیریت در طراحی سیستم حسابداری برای هر سازمان یا شرکتی نیاز است.
تلخیص در حسابداری چیست
تلخیص یا خلاصه کردن مرحله ای از عملیات حسابداری است که توسط حسابداران انجام می شود. در این مرحله که اصطلاحاً به آن تراز آزمایشی هم گفته می شود؛ با ترتیب خاصی از حساب های باقی مانده ی دفتر کل، گزارشی تهیه می شود.
بازار کار رشته حسابداری در ایران
یکی از سوالاتی که کاربران در حوزه رشته حسابداری چیست از ما میپرسند این است که بازار کار حسابداری در ایران چکونه است و آیا میتوان در این حوزه کسب درآمد داشت ؟
فرصت های کاری برای دانش آموختگان رشته حسابداری مخصوصاً حسابدارن فارغ التحصیل از دوره های تکمیلی رشته های حسابداری بسیار فراوان است.
بررسی بازار کار رشته حسابداری نشان داده که یک حسابدار از پایین ترین سطح تا بالاترین سطح فرصت های شغلی زیادی را دریافت می کند.
به دلیل گستردگی بازارکار حسابداری ، فارغ التحصیلان ازدانشگاه های مختلف دولتی، آزاد و غیر انتفاعی در این زمینه ی کمتر با مشکل بی کاری مواجه می شوند چرا که کوچک ترین کسب و کار ها تا بزرگ ترین شرکت ها به یک
حسابدار برای تهیه اظهارنامه های مالیاتی نیاز دارند.
ملزومات شغل حسابداری
- کسب دانش و تجربه
- توانایی کار با کامپیوتر و آشنایی با مسائل IT
- آشنایی با نرم افزار های آفیس به خصوص نرم افزار Excel
- تسلط به قوانین مالیاتی
- دقت و توجه به جزئیات
- توانایی سازماندهی
- مهارت های ریاضی
- توانایی تجزیه و تحلیل مسائل
- تسلط به قوانین بیمه تأمین اجتماعی
- تسلط به قوانین کار و استاندارد ها
موارد گفته شده بعضی از ملزومات شغل حسابداری هستند و داشتن اطلاعات در این زمینه ها به راحت تر استخدام شدن شما در کسب و کار ها کمک بسیار می کند.
دسته بندی شغل حسابداری
به مرور زمان به دلیل نیاز کسب و کار ها و گستردگی رشته حسابداری مشاغل فراوانی به به وجود آمدند.
کمک حسابدار، حسابدار، حسابدار مالی، حسابدار صنعتی، حسابدار فروش، حسابدار انبار، حسابدار ارشد، حسابدار ارشد، رئیس حسابداری، مدیر مالی، معاونت اداری و مالی، حسابرس داخلی، سرپرست حسابرسی، سرپرست حسابرسی و مدیر حسابرسی داخلی از انواع شاخه حسابداری هستند که هرکدام به چند زیر شاخه ی دیگر تقسیم می شوند و انواع گرایش حسابداری را در بر می گیرند.
چطور در حسابداری پیشرفت کنیم
حالا که در ادامه رشته حسابداری چیست با وظایف و ویژگی های حسابدار بیشتر آشنا شدید و بازار کار این رشته پر طرفدار را بررسی کردید حالا وقت آن رسیده که بدانید با چه راهکار هایی میتوان در حسابداری پیشرفت کرد ؟
همانطور که قبل تر گفته شد کسب تجربه، به روز کردن اطلاعات در زمینه ی حسابداری، کار با نرم افزار ها، تسلط بر قوانین و قدرت تجزیه و تحلیل و . . . مواردی هستند که برای کار یک حسابدار ضروری هستند.
حسابداران باید تلاش کنند که در ویژگی ها و مهارت های خود تخصص پیدا کنند.
ویژگی اطلاعات حسابداری درون سازمانی
مربوط بودن: از ویژگیهای مهم اطلاعات حسابداری، مربوط بودن است. تمام اطلاعاتی که در تصمیم گیری یک مساله مورد اتفاده قرار می گیرد، اطلاعات مربوط نامیده می شود.
این ویژگی اطلاعات در حسابداری برون سازمانی هم استفاده می شود اما تاثیر این ویژگی در حسابداری درون سازمانی بیشتر و پرکاربردتر است.
به موقع بودن: قرار گیری اطلاعات حسابداری در زمان مناسب در دسترس استفاده کنندگان.
برای مثال اطلاعت مالی به سرعت فایده و ارزش خود را از دست می دهند به همین دلیل باید با سرعت و در زمان مناسب موردبررسی و استفاده قرار گیرند.
اهمیت اطلاعات حسابداری باید به گونه ی معنا دار و بطور خلاصه جمع آوری و ارائه شوند. اگر اطلاعات زیاد یا کم باشند تصمیم گیری را برای مدیران سخت می کنند. اطلاعاتی با جزئیات غیر مهم و زیاد تصمیم گیری را سخت می کنند.
قابل مقایسه و صحیح بودن: به این معنا است که اطلاعات جمع آوری شده باید بر اساس اصول و روش های حسابداری باشد و اندازه گیری های و محاسات باید با دقت انجام شود.
سوالات متداول
رشته حسابداری یکی از رشته های پرطرفدار در ایران و جهان است که اولا بازار کار خوبی داشته و برای مدیریت و سامان بخشیدن به امور مالی و تهیه گزارش های مالی و آنالیز گزارش ها میباشد.
حسابداری به شاخه های مختلف حسابداری فروشگاهی، دولتی، صنعتی، بازرگانی، مالیاتی و منابع انسانی طبقه بندی میشود که هر شاخه برای کار در حوزه خاصی نیازمند توانایی های خاصی است که در مقاله توضیح داده شده است.
مهمترین ویژگی یک حسابدار متمرکز بودن در یک شاخه از انواع حسابداری میباشد و بعد از آن یک حسابدار باید برای کسب مهارت و تخصص فنی، مدیریتی، سخنوری و نوشتن تلاش کرده و دانش خود را باجدیدترین متد های روز دنیا آپدیت کند.
تعداد بازدید : 1014